Skip to main content
Fundación de los Ferrocarriles españoles
Slider_Una mica d'historia

Una mica d'història

El Museu s’ubica a les instal·lacions originals del dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú, unes edificacions ferroviàries a cavall entre el segle XIX i començaments del segle XX.

 

El setembre del 1972 es va celebrar el XIX Congrés de Modelistes Europeus del Ferrocarril (MOROP), una exposició de locomotores de vapor al dipòsit, que s’havia tancat el 1967.

 

Història del Museu del Ferrocarril


Celebrat el Congrés, els vehicles van quedar apartats i les edificacions tancades fins al 1980, any en què els diferents organismes públics implicats (RENFE, Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Vilanova i la Geltrú) es van interessar per la creació d’un Museu del Ferrocarril a Catalunya, que obriria les seves portes l’any 1990.

 

Dos anys més tard, la Fundación de los Ferrocarriles Españoles es va fer càrrec de l’equipament de Vilanova.

 

Disposem de més de cinquanta vehicles de totes les classes: nombroses locomotores elèctriques, dièsel i cotxes de viatgers de diversos tipus, entre els quals hi ha la composició completa del Tren del Centenari, rèplica del primer tren que va circular a la península el 1848, o el primer Talgo que va funcionar.

 

Formem part de la xarxa de museus de la tècnica de Catalunya des de 1996, el Sistema del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

 

Vehicles

 

 

EL PATRIMONI FERROVIARI INDUSTRIAL

 

El desenvolupament dels ferrocarrils espanyols és una història intrigant. Sabies, per exemple, que el primer ferrocarril espanyol va començar a rodar a l'illa de Cuba? Al museu trobaràs aquesta i altres curiositats sobre la història del ferrocarril a Espanya, moltes vegades comparada amb el desenvolupament del ferrocarril a la Gran Bretanya. Te n'expliquem més en aquesta línia del temps en forma d'infografia!

 

 

 

CONSERVACIÓ

 

La conservació del patrimoni a Espanya està gestionat pel Ministerio de Cultura a través de l'Institut de Patrimoni Cultural Espanyol (IPCE), en el qual s'inclou el Pla Nacional de Patrimoni Industrial. En aquest Pla s'esmenten alguns elements i obres d'enginyeria ferroviària, com ara viaductes, ponts i túnels, i també altres formes de transport que també són patrimoni ferroviari industrial al territori, però no específicament col·leccions Museu del Ferrocarril.

El ferrocarril ha estat durant dècades la referència en els modes de transport i la seva evolució ha tingut un notable impacte visual en el paisatge i les formes de vida a la societat contemporània. El llegat del tren pot explicar i contextualitzar la vida de la majoria de les persones des de mitjan segle XIX. La identificació, selecció, emmagatzematge i inventari de patrimoni ferroviari són complexos a causa de la singularitat de la seva propietat i el gran nombre d'elements a ser conservats. S'ha de tenir en consideració la tipologi, la naturalesa o les arrels territorials. Vehicles d'èpoques diferents, edificis, infraestructura i conjunts, per exemple, estacions, tallers o magatzems s'uneixen als documentals o són actius intangibles. Cal protegir els criteris sòlids i uniformes dels elements mobles i immobles de guardar-los per a l'ús i benefici dels ciutadans d'avui i les generacions futures.

 

És important millorar la consciència social i institucional del valor per impulsar projectes existents i la realització d'altres noves. A Madrid es s'hi troba la seu de la Fundación de los Ferrocarriles Españoles, encarregat de gestionar els centres de dipòsit especials, col·leccions i projectes territorials per articular una estratègia de difusió de la història general del ferrocarril. A Catalunya es treballa també per millorar la visibilitat del patrimoni ferroviari. 

 

 

Historia del ferrocarril en Cataluña

 

 

Conservació al Museu del Ferrocarril de Catalunya

 

En el camp de la conservació, el museu Catalunya Ferrocarril, és assistit per una associació de voluntaris anomenats SiC (socis i col·laboradors del Museu). L'associació està formada per persones que treballen voluntàriament per oferir el seu treball no remunerat en diferents àrees d'acció:

 

  • Conservació: fundar un grup específic dels voluntaris que s'encarreguen de la restauració de les peces del patrimoni mantinguts pel museu.
  • Promoció: ajuden a promoure el museu a la regió geogràfica mitjançant la creació de fullets
  • Activitats: ajuden a dur a terme activitats al museu en dates especials amb un alt nombre de visitants i esdeveniments especials per tal d'optimitzar el servei ofert
  • Documentació: ajuden a organitzar la biblioteca, problemes de documentació i investigació.

 

Pots conèixer més sobre les seves tasques de conservació en aquest vídeo.